Jurnal de călătorie: Cinque Terre, drumeție Levanto – Monterosso al Mare

A fost odată ca niciodată un tânăr pasionat de natură care i-a spus unei Cristine mai puțin înțelepte că „în drumeții sau mers pe munte nu corpul e cel care te lasă primul, ci psihicul”. Un deceniu și jumătate mai târziu, Cristina, la fel de puțin înțeleaptă, avea să îi dea dreptate tânărului, astăzi nu chiar atât de tânăr.

Cristina, evident, sunt eu. Și aveam să descopăr că mintea îți joacă feste nu doar urcând ceva Everest sau participând la concursuri de anduranță, ci și urcând un…deal în Italia. Dealul care leagă Levanto de Monterosso al Mare, mai precis. Un traseu pe care oamenii normali îl fac în două ore și jumătate, hai trei. Eu am plecat la 10 dimineața și am ajuns în Monterosso cinci ore mai târziu.

Scuza cum că m-am oprit des să pozez și să admir peisajul și să reînvăț să respir ține cam pentru trei sferturi din traseu. După care am uitat de cât de frumos era tot ce vedeam, am început să înjur, să dau cu picioarele în bolovani, să arunc sticla cu apă cât colo (nu săriți, am luat-o apoi, nu las gunoi), să mă așez fix precum copiii răsfațați în fund și să refuz să mă mișc de acolo. Pentru că “da` nu mai ajungem?”

Așa de dezamăgită eram că de vreo două ore la fiecare colț speram să zăresc Monterosso și tot ce vedeam erau și mai mulți copaci, și mai multă mare, și mai mult deal. Frumos, ce-i drept, dar cum nu-s deprinsă cu drumeții mai lungi de o oră-două, mi s-a părut că nu se mai termină. Credeam că voi înnopta acolo și mai multe nu! N-am experimentat niciodată în viața de adult așa nervi și aproape-isterie în fața a ceva atât de frumos. Și da, mintea a cedat, corpul mă mai ținea, chiar dacă eram la nivelul șontâc-șontâc.

Să mai amintesc și de pensionarii germani și francezi care treceau pe lângă mine parcă plutind în timp ce eu mă zbăteam fără aer și cu șuncile strângându-mă? Ori de tipul care practica trail running de a alergat un sfert din traseu și care nu respira alergând așa cum respiram (horcăiam, de fapt) eu mergând ?

Monterosso

Dar am ajuns în Monterosso! Da, după cinci ore, însă am ajuns! Și cum am ajuns m-am pus pe testat toate gelateriile care mi-au ieșit în cale – am găsit că Slurp e cea mai bună, în caz că vă interesează.

Și ce vreau să vă spun e că există speranță. Chiar dacă n-am mai fost bună de nimic pentru restul zilelor în Cinque Terre, întreaga poveste m-a făcut să îmi doresc o condiție fizică mai bună așa că de trei săptămâni merg la sală.

Ce fac acolo, ce nu fac, nu prea contează, important e că merg și vedem rezultatele mai târziu, când voi pluti și eu pe dealurile din Cinque Terre precum moșii ceia sau franzuțul super fit care după ce m-a văzut behăind de oboseală pe deal și m-a prins singură prin Portovenere câteva zile mai târziu m-a invitat la cină. Am refuzat de rușine, nu cumva să povestim de hiking și de cum am fost în pragul crizei de nervi pe un delușor italian.

Lăsând poveștile un pic exagerate la o parte, peisajul e, într-adevăr, de vis și merită fiecare fărâmă de efort. Expresia „mare de argint”, citită și răscitită prin tot felul de cărți și articole nu mi-a fost pe deplin înțeleasă până nu am văzut Marea Ligurică sclipind la amiază. Traseul este și el divers, începe asfaltat și continuă fie ca o cărare pe lângă mare, fie ca o cărare prin pădure, fie ca o alee plină de bolovani. Iar Monterosso privit de sus este o mică bijuterie. Fie și doar pentru acea priveliște vreau să revin în Cinque Terre și să decopăr mai îndeaproape Riviera Italiană.

Utile: deși anumite trasee din Cinque Terre se plătesc, acesta este gratuit și foarte bine marcat cu roșu și alb.E bine să rețineți marcajul și să îl căutați în cazul în care la un moment dat simțiți că vă rătăciți, în anumite locuri e chiar pictat pe copaci sau stânci.

Cred că cel mai bine de vizitat e primăvara și toamna. Vara e și prea cald și prea aglomerat. Eu am fost la finele lui septembrie, vremea perfectă și lume în drumeții doar cât să nu fie pustiu.

Musai apă și cremă de protecție solară. Nu e neapărată nevoie de încălțăminte specială pentru trekking/hiking, dar nici de sandale sau papuci nu e.

Tips & tricks: în afara cazului în care aveți o condiție fizică bună spre foarte bună, fapt pentru care vă invidiez, ar fi bine să începeți urcarea cum am făcut eu, dinspre Levanto spre Monterosso. În sens invers e mai abrupt.

Traseul începe în Levanto, sub „vila albastră” care trebuie să aibă ceva nume oficial, dar pe care nu m-am străduit să-l aflu. Vila este aproape peste drum de portul de îmbarcare în ferryboat-ul care duce spre satele din Cinque Terre și imposibil de ratat dacă faceți o plimbare pe faleza din Levanto. Indicatorul spre Monterosso e discret, dar vizibil.

4 thoughts on “Jurnal de călătorie: Cinque Terre, drumeție Levanto – Monterosso al Mare

  1. Cristina

   Nu, iulie și august nu aș recomanda deloc. Eu am fost la finele lui septembrie și era aglomerat prin sate, chiar dacă pe traseu era ok. Cel mai bine e primăvara sau toamna. Și pentru că sunteți și cu copil v-aș recomanda să stați în Levanto, erau multe familii cu copii, era liniștit, e și plajă, mult mai ieftină cazarea decât în sate și mai liniște decât în La Spezia (cel puțin așa mi s-a spus că în La Spezia n-am ajuns). Sunt și o mulțime de români în Levanto apropo :))

   Sunt o mulțime de activități în jur, așa de faină e o vacanță din asta dacă vă place natura…peste tot sunt de făcut drumeții sau mers cu bicicleta pe munte. Priveliști nemaipomenite, mâncare faină, seara o baie în mare. Ce să mai, eu vreau să revin!

   Și stai pe aproape că pregătesc un buget pentru Bali, știu că te interesează subiectul, e prima dată când scriu un asemenea articol legat de „cați bani am cheltuit”,voi încerca să fiu cât pot de deschisă 😀

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s