„Kahop” – invitație la o colecție de vloguri de călătorie vechi de aproape un secol

Recunosc, nu-s mare consumatoare de YouTube și vloguri de călătorie sau alte tipuri de vloguri în general. Acum, dacă v-a trecut șocul, vă pot spune că documentarea pentru călătoriile în care merg este făcută în general în stilul clasic, adică citind despre un loc. Da, pe internet, că nici ghiduri de călătorie pe hârtie nu citesc, nu am nici măcar un ghid în bibliotecă. Știu, sunt o ciudată, de aceea apuc a mă plimba prin cimitire și-mi mai și place!

Cel mai probabil povestea cu vlogurile și YouTube se va schimba, mai ales dacă voi începe a folosi GoPro-ul din dotare pentru a documenta câte-o aventură pe ici pe colo, când mi se năzare (ce poftă de ducă mi s-a făcut scriind asta, nici nu vă puteți  imagina). Cu toate astea, vă invit prin acest articol să urmăriți niște vloguri de călătorie dintr-o vreme în care nimeni nu le spunea așa. Adică de acum vreo 100 de ani.

 

Pe Arthur și Kate Tode îi puteți găsi pe YouTube, cu câteva zeci de filmulețe în colecție, deși eu i-am descoperit inițial în altă parte, mai exact pe archive.org, la secțiunea video – Cultural & Academic Films. Și pentru că de ceva vreme tot uit să vi-i arăt am zis să fac un post pe pagina mea de Facebook. După care mi-am dat seama că un asemenea articol va fi, în timp, îngropat de sutele de postări care-i vor urma. Așa că vi-i prezint pe cei ce și-au spus Kahop aici, pe blog.

Arthur și Kate Tode au fost călători avizi și n-au ezitat a-și documenta călătoriile cu ajutorul a două camere de 16mm. Au început, pare-se, cu luna de miere (undeva în anii ’20) și nu s-au mai lăsat de călătorit și filmat până la moartea lui Arthur, când Kate a decis să doneze toate filmele către Penn Museum (Muzeul Universității din Pennsylvania). Și-au spus Kahop, un amestec de „Kate” și porecla lui Arthur, „Hop”. Un fel de Brangelina, cu mult înainte ca nameblending-ul să fie o chestie. Și au făcut vloguri de călătorie cu mult înainte ca vlogurile să fie o chestie.

Personal, îmi pare că ce au lăsat ei în urmă e o comoară: imaginați-vă călătorii filmate în ani ’30 în Singapore, Penang, China, Japonia, Caraibe, America de Sud, călătorii documentate în timpul celui de-al doilea război mondial în Europa, cum s-au plimbat și au văzut și au filmat țări care azi nu mai există sau și-au schimbat numele sau stăpânul sau granițele. Poate filmulețele lor vi se par învechite, mute, alb-negru, neclare, ne-nuștiucum. Dar, oameni buni, sunt făcute în anii ’30! Și ne arată o lume care azi ori nu mai e, ori e total schimbată.

 


Dacă vă plac poveștile citite aici, nu uitați să vă abonați pentru a fi primii care află când scriu ceva nou. Pentru aventuri povestite live, mă puteți urmări și pe Facebook sau Instagram.

Advertisements

2 thoughts on “„Kahop” – invitație la o colecție de vloguri de călătorie vechi de aproape un secol

  1. Cristina

   Da, fix așa am gândit și eu: plin de istorie, o minunăție. Atât de fain și ne arată o lume atât de diferită…

   Heh, am o problemă cu gadgeturile în sensul că learning curve la mine durează o veșnicie :)) deci mai durează cu GoPro-ul

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s