O zi în Hiroshima. Partea I – Castelul Rijo

Hiroshima. Simpla mențiune a acestui oraș trezește deopotrivă emoție și curiozitate. Doar este orașul ras de pe fața pământului în 1945, atunci când prima bombă atomică a fost folosită în război. Orașul este astăzi refăcut, dar nimeni nu a uitat ce s-a întâmplat acum mai bine de șapte decenii și, deși Parcul Memorial și muzeul aferent reprezintă punctele centrale ale oricărei vizite în Hiroshima, mai sunt și alte obiective atât în zonă, cât și în oraș.

Unul dintre acestea este Castelul Rijo sau, cum mai e cunoscut, Castelul Hiroshima. Construit între anii 1589-1599 de către Mori Terumoto și declarat Comoară Națională în 1931, Castelul Rijo este un exemplu excelent de hirajiro (adică de castel construit pe teren plat, spre deosebire de deal, locul preferat în mod tradițional pentru a ridica o asemenea clădire).

hiroshima castle japan
Vedere de la ultimul etaj al Castelului Rijo

Ceea ce stă la dispoziția turiștilor în zilele noastre nu este castelul original, acesta fiind distrus împreună cu restul orașului în timpul celui de-al doilea război mondial. Construcția de astăzi este o replică fidelă a turnului principal (tenshu) realizată cu ajutorul tehnologiei și materialelor moderne – ciment în special – în opoziție cu lemnul de pin, care era materialul predominant al vechiului Castel Rijo. Și, deși poate la prima vedere clădirea nu pare impresionantă, cu toate că are peste 26 de metri și este teribil de arătoasă, nu strică să facem un exercițiu de imaginație (așa cum e cazul, de altfel, cu toate obiectivele istorice).

Să ne imaginăm, așadar, acest castel la 1600: pe lângă tenshu din zilele noastre mai erau tot felul de clădiri secundare, turnuri și turle, iar domeniul era atât de vast încât cuprindea o bună parte din zona modernă urbană din Hiroshima de azi, unde s-au construit apartamente, clădiri de birouri, școli sau magazine. Mai avea castelul și trei șanțuri cu apă pentru apărare, iar râul Otagawa era barieră naturală în partea de vest.

hiroshima castle japan museum tenshu
Castelul Hiroshima – turnul principal (tenshu) reconstruit

În urma abolirii sistemului feudal în Japonia, Castelul Hiroshima a rămas fără daimyo, dar a căpătat o nouă menire: aceea de centru militar important. De fapt, de aici veneau ordinele militare în timpul Primului Război Sino-Japonez și tot aici au fost staționate trupe în timpul celui de-al doilea război mondial, trupe menite a opri o eventuală tentativă a americanilor de a invada Japonia.

hiroshima castle japan museum
Ruinele fostului sediu al Armatei Imperiale Japoneze. Doar fundația a mai rămas

După o așa istorie tumultoasă, Castelul Rijo și-a găsit liniștea, astăzi fiind un muzeu unde vizitatorii pot vedea costume de samurai și cum se trăia în Japonia medievală, pot afla informații referitoare la istoria orașului și a castelului și se pot îmbrăca în costume japoneze tradiționale. La ultimul etaj așteaptă o vedere panoramică asupra Hiroshimei. Pe lângă turnul principal (tenshu), pe domeniul actual al castelului se mai pot vedea și un templu shinto denumit Hiroshima Gokoku Jinja, dar și ninomaru, ce reprezenta a doua linie de apărare în timpuri de demult.

hiroshima castle japan shinto shrine
Hiroshima Gokoku Jinja – detaliu
hiroshima castle japan shinto shrine
Hiroshima Gokoku Jinja – interior
hiroshima castle japan shinto shrine
Hiroshima Gokoku Jinja
hiroshima castle japan shinto shrine
Intrarea Hiroshima Gokoku Jinja
hiroshima castle japan ninomaru
Ninomaru – a doua linie de apărare

Muzeul în sine e așa și așa și, din păcate, cele mai interesante exponate nu pot fi fotografiate. Deși în general sunt ascultătoare și nu-s genul de turist care face poze pe ascuns, nu m-am putut abține la niște costume de samurai care aduceau a Darth Vader așa că le-am fotografiat la coborâre. Ce să fac, nerdul amator de sci-fi din mine iese la iveală când nici nu mă aștept.

hiroshima castle japan museum samurai costume darth vader
Darth Vader

hiroshima castle japan museum

hiroshima castle japan museum


Dacă vă plac poveștile citite aici, nu uitați să vă abonați pentru a fi primii care află când scriu ceva nou. Pentru aventuri povestite live, mă puteți urmări și pe Facebook sau Instagram.

Advertisements

5 thoughts on “O zi în Hiroshima. Partea I – Castelul Rijo

 1. Cristina Dragomir

  Privind imaginile nu pot sa nu ma intreb cum de ei au putut reconstrui o intreaga regiune distrusa si ai nostri nu sunt capabili sa plombeze ca lumea niste gauri in asfalt. Bravo lor! Intrebarea mea e retorica… nu astept raspuns la ea. Doar ma minunez si eu de ce pot face oamenii atunci cand le pasa.

  Like

 2. Ai de mine ce costume de samurai, bine ca le-ai pozat! :))) Other than that, cum de ai ajuns in Hiroshima? (nu stiu daca ai mai spus pe aici, scuze) De curiozitate. 🙂

  Like

  1. Cristina

   Daaaa, chiar nu-mi place să fiu genul ăla de turist care face poze pe furiș și de obicei nu o fac, dar acum nu m-am putut abține. Doar pentru a vedea costumele de samurai și merită muzeul, cred că-s partea cea mai interesantă. Also, chiar un samurai e inspirația pentru masca lui Darth Vader. Îl chema Date Masamune. Pe samurai 😀

   Am ajuns în Hiroshima pentru că-s cam defectă și am o fascinație pentru locuri legate de războaie și în general le fac loc în călătorii (așa am făcut și în Coreea de Sud, am fost la granița cu Nordul, în Zona Demilitarizată, la Muzeul Războiului din Ho Chi Minh, la Killing Fields și Muzeul Genocidului în Cambodgia etc.) Nu puteam rata ocazia când am fost în Japonia și mi-am propus ori Hiroshima ori Nagasaki, în cele din urmă am ajuns în Hiroshima pentru o zi. Am venit cu autobuzul de noapte din Tokyo și am plecat cu shinkansen-ul (omg bullet train – îmi plac și trenurile btw :)) ). N-am avut decât o zi la dispoziție, din păcate. Oricum n-ai zice că e un oraș distrus de o bombă atomică. E total refăcut.

   Liked by 2 people

   1. Multumesc pentru detalii – si mie mi-ar placea acolo, si ah, their bullet trains – I just do research on them, dar am inteles ca-s tare faine. 🙂

    Like

   2. Cristina

    Da, e fain de vizitat, dar de locuit în Japonia n-aș putea. Suntem noi barbari pe lângă ei, dar parcă toți sunt roboți și totul e numai muncă, not my style, eu am descoperit de ceva vreme că munca multă nu-i bună, totul trebuie cu măsură :))

    Shinkansen-ul e fain tare, numai că eu am dormit tot drumul. Și așa de lin e încât n-am simțit ori auzit nimic.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s